Středa, 15. srpen 2007

Den 4. 15.8.2007 (streda)

Vstavame kolem devate. Je hic, ale jde to. Vcera na hranicich bylo 39 stupnu. Balime se, neb do hotelu vrhli japonsti Kamikaze a cely ho zabrali. Bagly si jeste nechavame na recepci a jdem do mesta. Nejdriv kupujem listky na vlak do Tabrizu za bratru 70 YTL pro jednoho (cca 1300 Kc). Je to sice drazsi a delsi nez bus, kterym jsme jeli posledne, ale hlavne pohodlnejsi. Z nadrazi padime rovnou na nabrezi pro Balik (pecena rybiska v housce za 3 YTL) a pak uz prochazime Perlu na Bosporu jako kazdy spravny tourista. Ale uz je to jine. Stejne krasne, zajimave, ale tak trochu zname. Spis si poradame takovy fotograficky plener, kupujem denik, dlime na bohosluzbe a pak pryc z centra, hlavne od turistu. Cestou do sebe sypeme neco ustric s ryzi za 0,5 YTL…. Mnam! Na druhe strane Galatskeho mostu objevujeme takou malou cajovnicku zastrcenou v cinzaku. Krasa, prichazeji mistni jen tak na caj, pokecaj a zase jdou. Pak uz se jen vracime pro batohy, a zpatky pres most do pristavu odkud jede trajekt na vlakac Haydarpasa. Cestou jeste hltame neco ustric. Evropa se s nami louci pohledem na nocnim ozareny Sultanahmed, modrou mesitu a Hayu Sofiu. Primo nad nimi na obloze sviti srpek mesice. Kraaasa.


Na nadrazi potkavame particku 4 Cechu, kteri se uz nelidske mnozstvi hodin snazi dostat do Eskinsehiru (ci taknejak). Nadavaji, ze jim nikdo z mistnich kloudne neporadi. Na to konto se u nas zastavuje nejaky nadrazacky klucina a dobrou aglictinou jim rika, ze do tohohle mesta jedou uplne vsechny vlaky z Istambulu. Takze se v zapeti loucime. My mame jeste hodku casu, tak si jdem kus za nadarzi na caj. Ten si davame u typka co ma par termosek na shromazdisti minibusu a zasobuje ridice. Kousek za nim u brehu Bosporu srkame cajik s vuni more a s pohledem na nocni Istambul.

A pak uz sup do vlacku. Ceka nas exkluzivni, klimatizovane, lehatkove kupicko. A jeste ho mame sami pro sebe. Vse se dari a tak slavime s klobasou a lahvi vodky. A porad slavime, ted uz se slivovici… vodka je pryc. Za okny ubiha rozsvicene Turecko.

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

<< Hlavní stránka